Wednesday, June 22, 2011

Semua Adalah Pendakwah

Assalamualaikum penulis ucapkan kepada semua yang sedia membaca, penulis mohon maaf kerana sudah lama meninggalkan dunia penulisan ini kerana sibuk dengan kelahiran anak pertama dan kegawatan ekonomi buat sementara waktu ini.

Penulis tertarik dengan persoalan tentang pendakwah adalah profesion ustaz dan ustazah sahaja,
jika mahu mendapat gelaran ustaz dan ustazah sahaja baru boleh menjadi pendakwah maka susahlah sebuah keluarga yang ayah dan ibunya seorang jurutera dan kerani.
Persoalan ustaz dan ustazah tidak boleh dijadikan sandaran untuk menjadi seorang PENDAKWAH tetapi ia hanya boleh dijadikan guru atau tunjuk ajar jika ada masalah dalam bab DAKWAH.

Semua manusia yang bergelar ISLAM dan MUSLIM mereka sebenarnya adalah pendakwah, berdakwah untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat. Berdakwah merupakan sesuatu perbuatan yang menyeru untuk melakukan kebaikan dan meninggalkan kejahatan.

Mudah-mudahan, kita sentiasa sedar bahawa kita adalah pendakwah dan wajib berdakwah.

Surah Ali Imran ayat 110

yang bermaksud :"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka orang-orang yang fasik."

SEBAB TURUN AYAT

Ayat diturunkan apabila terdapat dua orang Yahudi iaitu Malik bin Dhaif dan Wahab bin Yahuz telah berkata kepada Abdullah bi Mas'ud dengan kata mereka"Agama kami(agama Yahudi)lebih baik daripada agama Islam yang kau seru kami kepadanya dan kami adalah lebih baik daripada kamu."Maka Allah turunkan ayat ini bagi menjawab dakwaan orang-orang Yahudi ini.

UMAT TERBAIK

Sesungguhnya umat Nabi Muhammad SAW adalah golongan manusia yang terbaik yang dikeluarkan kepada manusia lain.Justeru itu umat Islam sepatutnya mengetahui hakikat pengiktirafan ini dan nilai yang telah diletakkan oleh Allah kepada kita.Maka kita perlu ingat dan sedar,bukanlah pengiktirafan ini hanyalah sebagai satu pujian kosong atau cara Allah ingin mengambil hati orang Islam tetapi pujian ini membawa kepada satu tanggungjawab dan amanah supaya ianya menjadi realiti bahawa kita ini adalah umat yang terbaik.Untuk mencapai maqam atau martabat ini,Allah menetapkan tiga ciri seperti di dalam ayat di atas iaitu:
  1. Menyeru kepada kebaikan


  2. Mencegah kemungkaran


  3. Beriman dengan Allah dengan sebenar-benar Iman.

1 comment:

AHMAD FAHMI said...

Wahai orang yang mempunyai pengkhususan agama, fahamilah jiwa masyarakat dengan sebenarnya-benarnya.

ghuraba`

Rasulullah bersabda (yang artinya), "Sesungguhnya Islam pertama kali muncul dalam keadaaan asing dan nanti akan kembali asing sebagaimana semula. Maka berbahagialah orang-orang yang asing (alghuroba')."(hadits shahih riwayat Muslim)

"Berbahagialah orang-orang yang asing (alghuroba'). (Mereka adalah) orang-orang shalih yang berada di tengah orang-orang yang berperangai buruk. Dan orang yang memusuhinya lebih banyak daripada yang mengikuti mereka."(hadits shahih riwayat Ahmad)

"Berbahagialah orang-orang yang asing (alghuroba'). Yaitu mereka yang mengadakan perbaikan (ishlah) ketika manusia rusak."(hadits shahih riwayat Abu Amr Ad Dani dan Al Ajurry)

Hiraq Karmila

Hiraq Karmila
Makanan Sunnah (014 8290036) (FAHMI)